Forgalmazóként és importőrként felmerülhet ez a kérdés, hisz, ha elsőként kívánja a cég forgalmazni a terméket Magyarországon, akkor azt be kell jelenteni az OKBI felé. De honnan tudjuk meg, hogy a termék veszélyes-e, ergo bejelentésköteles? Erre a kérdésre egy rövid, és egy hosszú válasz is létezik. A rövid válasz: a BIZTONSÁGI ADATLAPBÓL. A hosszú válasz pedig: a BIZTONSÁGI ADATLAP második pontjából. :-)

De fordítsuk komolyra a szót. A hosszú válasz csak akkor igaz, ha Európából vásároljuk a terméket és termék mellé kapott biztonsági adatlap REACH adatlap, vagy másképpen a 453/2010/EU rendelet alapján készült. Egy REACH adatlap 2. pontja azonosítja a termék vagy anyag veszélyét. Ha ebben a szakaszban piktogrammot, R-mondatot, vagy H-mondatot látunk (Pl. Xi, R43, vagy R10, vagy H302), akkor bizony veszélyes keverékkel, vagy anyaggal van dolgunk.

Figyelem! Nem összekeverendő! Ha REACH biztonsági adatlap van a kezünkben, akkor a 3-as pontban is találunk R- és H-mondatokat, illetve ezek számos verzióit (pl. F+, R12, vagy T, R23, vagy Skin Sens.1 H 317). Ezek a készítmény összetevőire vonatkoznak és nem magára a készítményre. Attól, hogy a készítményben vannak veszélyes összetevők még nem biztos, hogy a készítmény maga is veszélyes lesz (bejelentés szempontjából). Mindig hagyatkozzunk a biztonsági adatlap 2. szakaszára, ha azt akarjuk eldönteni, hogy veszélyes-e a termékünk. Ha nem EU-s biztonsági adatlapról van szó, illetve nem az EU-ból hozzuk be a terméket, akkor mindig keressük azt a pontot, amely a termék veszélyének azonoítását írja le.

Ha nem biztos a dolgában, kérdezze a szakértőnket itt!

A bejegyzés trackback címe:

https://btadoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr695601271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása