Kevés hibátlan biztonsági adatlap létezik. A hibák gyakran akkor derülnek ki, ha bejelentjük a termékeket az OKBI-be és bejelentések "visszadobásra" kerülnek, mert annyira rosszak az adatlapok. Ebben a bejegyzésben a 15-ös szakasz hibájára hívnám fel a figyelmet. 

A 15.1-es alszakasz esetében az OKBI és az ÁNTSZ is elsősorban a vonatkozó jogszabályokat hiányolja. Miért? Mert ha a biztonsági adatlapban máshol nem hivatkozunk a termékekre vonatkozó jogszabályokra, akkor a 15-ös szakaszban tételesen ki kell írni, azt, hogy milyen jogszabályokat vettünk figyelembe az adatlap készítésekor, illetve milyen jogszabályokat kell alkalmazni a termék forgalmazóinak, továbbfelhasználóinak és felhasználóinak. 

Például, ha egy aeroszolról van szó, akkor az aeroszol rendeletet (aka 1/2010(I.8.) NFGM rendelet az aeroszol termékek és az aeroszol csomagolások forgalmazásának követelményeiről) fel kell tüntetni a 15-ös szakaszban. 

De a további jogszabályok is hasznosak lehetnek, illetve a lenti listából csemegézhetünk:

  • 2000. évi XXV. törvény a kémiai biztonságról, ennek végrehajtási rendelete: 44/2000. (XII. 27.) EüM rendelet a veszélyes anyagokkal és a veszélyes készítményekkel kapcsolatos egyes eljárások, illetve tevékenységek részletes szabályairól
  • 25/2000.(IX.30.) EüM-SZCSM együttes rendelet a munkahelyek kémiai biztonságáról
  • 2000. évi XLIII. törvény a hulladékgazdálkodásról
  • 98/2001. (VI. 15.) Korm. rendelet a veszélyes hulladékkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről
  • 16/2001.(VII. 18.) KÖM rendelet a hulladékok jegyzékéről
  • 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről
  • 20/1979 (IX.18.) KPM rendelet a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás és mellékletének kihirdetéséről és belföldi alkalmazásáról
  • 28/2011(IX.6) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról

A 15.2-es szakaszban pedig mindig hivatkoznunk kell arra, hogy készült-e kémiai biztonsági értékelés. Ha nem készült, akkor értelme szerűen ki kell írni, hogy nem készült, ha igen, akkor pedig azt, hogy igen és csatolni kell az adatlaphoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://btadoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr15805987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása