Anyagok esetében már kötelezően kell alkalmazni a CLP osztályzást, de a keverékek esetében van haladék 2015-ig. Nézzük meg az OKBI iránymutatását abban a tekintetben, hogy kinek és hogyan kell osztályozni. 

Kinek kell osztályozni?

Az anyag vagy keverék osztályozását a gyártó(k)nak, importőr(ök)nek és továbbfelhasználó(k)nak a forgalomba hozatalt megelőzően kell elvégezni. A forgalomba nem hozott, de a REACH szerint regisztráció vagy bejelentés-köteles anyag gyártója, importőre, illetve az ilyen anyagot tartalmazó árucikk előállítója és importőre szintén köteles az anyagot a CLP rendeletnek megfelelően osztályozni (4. cikk (2) bekezdés).  

Amennyiben egy anyagot 2010. december 1. előtt a 67/548/EGK irányelv, illetve egy keveréket 2015. június 1. előtt az 1999/45/EK irányelv szerint osztályoztak, akkor ezt az osztályozást a gyártók, importőrök és továbbfelhasználók – feltéve, hogy újabb adat nem áll rendelkezésükre – megfeleltethetik a CLP szerinti osztályozásnak a rendelet VII. mellékletében található megfelelési táblázat segítségével.

  

Hogyan kell osztályozni?

Az osztályozás célja annak meghatározása, hogy az anyag vagy keverék rendelkezik-e olyan tulajdonsággal, mely - fizikai, egészségi vagy környezeti szempontból - veszélyesként való besorolásához vezet.

A CLP szerinti osztályozást minden, az I. mellékletben felsorolt veszélyességi osztályra és felosztásra el kell végezni:

- amennyiben az adott anyagra létezik a harmonizált osztályozási és címkézési jegyzékben (VI. melléklet) besorolási tétel, akkor azt alkalmazni kell az adott anyagra;

- azokra a veszélyességi osztályokra és felosztásokra, amelyek nem szerepelnek az adott besorolási tételben, továbbá a VI. mellékletben nem szereplő anyagokra, az osztályozást a II. címnek megfelelően kell elvégezni;

Keverékek esetében az osztályozást a II. címnek megfelelően kell elvégezni.

Forrás: http://www.okbi.hu/index.php/hu/osztalyozas-ghs

A bejegyzés trackback címe:

https://btadoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr565815186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása