Ha behozunk egy veszélyes anyagot az országba és az még nem szerepel a magyarországi veszélyes anyag listán, akkor azt be kell jelenteni az OKBI felé. Hogyan ellenőrizzük, hogy veszélyes-e és hogy be kell-e jelenteni? Két dolgot kell tennünk:

1. Vegyük elő az anyag biztonsági adatlapját és nézzük meg a veszély meghatározásánál szerepel-e H-mondat és/vagy piktrogram. Ha igen, akkor az anyag valóban veszélyes. Járjon el a 2. pont szerint.  

2. Keressük meg az anyag CAS számát, és másoljuk ki, majd nyissuk meg a veszélyes anyag listát itt és a keresőbe illeszük be ezt a számot. ENTER. Ha van találat, akkor az anyagunk be van jelentve, ha nincs, akkor nekünk kell megtenni a bejelentést. Figyelem! A lista nem lett frissítve 2012 óta, érdemes az OKBI-nél is rákérdezni, mielőtt bejelentük. 

Ha bejelentett anyaggal dolgozunk, akkor a hatályos jogszabályoknak megfelelő adatlap birtokában minden további nélkül felhasználhatjuk azt. A magyar biztonsági adatlapot bekérhetjük a forgalmazótól/gyártótól, vagy ha ez nem biztosított, akkor nekünk kell elkészíteni/elkészítettni. 

Ha a forgalmazni/használni kívánt anyag nem bejelentett, akkor nekünk kell elvégezni a bejelentést. Az OKBI bejelentés menetéről olvasson itt

A bejegyzés trackback címe:

https://btadoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr706208323

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása