FIGYELEM! Elköltöztünk.

2015.01.27. 20:31

A továbbiakban saját honlap segítségével állunk megrendelőink rendelkezésére.

Az új honlap elérhető itt.

A veszélyes anyag bejelentéséhez a magyar nyelvű biztonsági adatlapot, címketervet, illetve veszélyes keverék bejelentéséhez a magyar nyelvű biztonsági adatlapot elektronikus úton az OTH Szakrendszeri Információs Rendszer (továbbiakban: OSZIR) által biztosított módon kell az Országos Kémiai Biztonsági Intézetnek (a továbbiakban: OKBI) megküldeni.

Aki komolyan akar foglalkozni a biztosági adatlapok elkészítésével, annak ajánljuk figyelmébe ezt az ECHA (Európai Kémiai Biztottság) által kiadott útmutatót.

Ha elsőként hozunk be egy veszélyes keveréket/készítményt az országba, akkor szinte biztos, hogy be kell azt jelenteni az OKBI felé. Keverékenél is ugyanaz az a helyzet, mit az anyagoknál. Ha nem szerepel a keverék az OKBI terméklistáján, akkor az bejelentendő. A csavar ott van, hogy ez a lista nem elérhető. Mit tegyünk?

Ha behozunk egy veszélyes anyagot az országba és az még nem szerepel a magyarországi veszélyes anyag listán, akkor azt be kell jelenteni az OKBI felé. Hogyan ellenőrizzük, hogy veszélyes-e és hogy be kell-e jelenteni? Két dolgot kell tennünk:

A mai hatályos jogszabályok szerint egy veszélyes keverék biztonsági adatlapja a 453/2010/EU rendeletnek (aka. a REACH II. mellékletének módosításának) kell megfeleljen. 2012. december 1.-je óta e rendelet I. melléklete szerint kell elkészíteni az adatlapot. 2015. június 1. után pedig a II. számú melléklet szerint. 

A mai hatályos jogszabályok szerint egy veszélyes anyag biztonsági adatlapja a 453/2010/EU rendeletnek (aka. a REACH II. mellékletének módosításának) kell megfeleljen. 2012. december 1.-je óta e rendelet I. melléklete szerint kell elkészíteni az adatlapot. 2015. június 1. után pedig a II. számú melléklet szerint. 

FIGYELEM, ELKÖLTÖZTÜNK! 

2017. május 31-e után is érvényes biztonsági adatlapra van szüksége, illetve a jelenlegi jogszabályok szerinti biztonsági adatlapokról szeretne tájékozódni, kattintson át IDE!

2016.12.30.

Olvass tovább az eredeti cikket >>>

Anyagok esetében már kötelezően kell alkalmazni a CLP osztályzást, de a keverékek esetében van haladék 2015-ig. Nézzük meg az OKBI iránymutatását abban a tekintetben, hogy kinek és hogyan kell osztályozni. 

Kevés hibátlan biztonsági adatlap létezik. A hibák gyakran akkor derülnek ki, ha bejelentjük a termékeket az OKBI-be és bejelentések "visszadobásra" kerülnek, mert annyira rosszak az adatlapok. Ebben a bejegyzésben a 15-ös szakasz hibájára hívnám fel a figyelmet.