Kipróbáltam egy új általános tisztítószer, amit egy MLM cégtől vásároltam. A termék azt ígérte, hogy könyörtelenül kiszed minden szennyezősét, letakarít minden felületet, környezetbarát, miközben megóvja a kezem és balzsamozza azt. Túl szép, hogy igaz legyen.-gondoltam. Szkeptikusan ugyan, de azért tettem egy próbát.    

A használati utasítás szerint nincs olyan szennyeződés, ami ellen ne lehetne bevetni a szert. Használható vérfolt kiszedésére, szőnyegtisztításra, zománc edények takarítására, bútor felületek kezelésére, csempék, fugák és padló tisztítására, autómotor takarítására és még sorolhatnám. Szuper. Egy univerzális takarítószer, nem kell külön Clean, Bref, meg Mr. Muscle. Sőt mi több, a kézhez is kíméletes, még kesztyűt sem kell húznom a takarítás során a címke szerint, hiszen kókuszolajat tartalmaz a termék, és "visszazsírozza" a bőrt.

Eleget téve a használati utasításnak és a címkének, belevágtam a már sok mindent megélt zománc edényeim takarításába, gumikesztyű nélkül

Az eredmény? Katasztrófa!! Azon felül, hogy az edények nem lettek sokkal tisztábbak, mint más olcsóbb tisztítószertől, a kezeimen sem részesültek az igért "kezelésben". A használat után közvetlen a kezem teljes bőrfelületén égést és szárazságot éreztem. Két nappal a takaítás után pedig egy csúnya bőrsebet is sikerült fejlesztenem a kisujjamon. Tökéletes, így higyjünk a címkének. 

Milyen az a tisztítószer, ami mindennemű szennyezőssel képes elbánni, miközben a kezem bőrét nem sérti meg?

Semmilyen. Ennyit a marketing maszlagról.

Vegyészi vénám azonban nem tudta annyiban hagyni a dolgot, meg kellett vizsgálnom a terméket közelebről. Beszereztem a biztonsági adatlapot a gyártótól, melyből tisztán világosság vált számomra, hogy átvertek. Csupan azt nem tudom, hogy milyen mértékben.

A biztonsági adatlapban az ígért kókusz olajnak se hírát, se hanvát nem találtam, ráadásul a termék, a biztonsági adatlap szerint, nem veszélyes.

De akkor miért marta szét totálisan a kezem? Talán azért, mert a gyártó többet rakott a maró hatású anyagból, mint ahogy azt állította a biztonsági adatlapban? Talán azért, mert szuperszenzitív a bőröm? Talán a törvények nem elég szigorúak? Nem tudom. Annyi kemikáliának vagyunk kitéve nap, mint nap, nem csodálom, hogy már egy csepp is reakciót vált ki szervezetünkben. 

Egy azonban biztos számomra. A gyártó mulasztott. Ha a termék bevizsgálására nem volt keret, akkor legalább osztályozhatta volna a terméket a CLP szerint. Maró és irritláló hatások esetén ugyanis a CLP szigorúbb, és ez a termék a CLP szerint irritáló osztályzást kapott volna. Ja, hogy ezzel a NO gumikesztyű marketing is dugába dőlt volna? Az már legyen a marketingesek gondja.

A bejegyzés trackback címe:

https://btadoktor.blog.hu/api/trackback/id/tr565620689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása